lauantai 19. toukokuuta 2018

Rosada kohtasi chorizon


Olen muutamana päivänä lepotuolissa aurinkovarjon alla pohtinut, että mitähän syntyisi, jos tutustuttaisin chorizon valkolihaiseen kalaan. Päätin selvittää asian. Ajatuksenani oli valmistaa merluzaa (kummeliturskaa) chorizokuorrutuksella. Kalatiskin herra kertoi kuitenkin, että tänään on rosadakala muy bueno. Sitä sitten. Valkoista sekin. Ja varsin kelpo yhdistelmä siitä syntyikin. Luulisin, että melkeinpä mikä tahansa valkolihainen kala käy tähän ohjeeseen, Suomessa kokeilisin tähän turskaa.




Rosadalle en keksi suomennosta. Se on yksi tyypillisimmistä kaloista täällä Andalusiassa. Tavallisimmin se valmistetaan joko ”a la plancha” (paistettuna) tai ”rosada alioli” (friteerattuna, annoksen keskellä aiolia). Tänään rosada sai siis uuden kokemuksen. Se valmistui uunissa chorizokuorrutuksen alla. Seuraksi ohuita parsoja, jotka tulivat Granadasta, puolentoista tunnin ajomatkan päästä. Lähiruokaa siis.




Rosadafileen lisäksi tarvittavat ainekset:

1 chorizopallo (tuoretuotetta)
1 paahtoleipäsiivu
1 sitruuna
suolaa
mustapippuria
1-2 valkosipulinkynttä
nippu persiljaa
neljännes parmesaanista
nippu parsaa





Levitä kalafileet leivinpaperin päälle uunipellille. Purista niiden päälle sitruunan mehua. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Kuori ja paloittele tuorechorizo. Suomesta tuoreversiota on joskus vaikea löytää, joten kestomakkarakin käy. Kypsennä chorizopalaset tilkassa oliiviöljyä. Lisää kuutioitu paahtoleipä, tai mikä tahansa tähteeksi jäänyt leipäsiivu. Lisää leipäpalat pannulle chorizojen ollessa liki kypsät. Leipäpalat imevät kaikki chorizosta irronneet mehut talteen. Paahda pari minuuttia. Anna jäähtyä kymmenisen minuuttia. Laita sitten chorizot ja leivät leikkuriin ja pyöräytä pienemmäksi. Lisää leikkuriin myös pienityt valkosipulit, persiljat ja parmesaanit sekä loraus oliiviöljyä. Lisää pikkuisen suolaa ja mustapippuria. Pyöräytä sopivan rouheiseksi massaksi, ei ihan sileäksi. Levitä rouheinen tahna paloitellun tai kokonaisen kalafileen päälle. Paista 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, riippuen fileiden paksuudesta. Ota uunista ulos ihanan rapeakuorista ja maukasta kalaa.





Kuorrutetun rosadan seuraksi valmistin ohuita vihreitä parsoja. Parsanippu maksoi 0,99 euroa. Edullista ja niin hyvää. Huuhtelin ja napsautin varret poikki siitä kohti kuin ne halusivat katketa. Nämä parsat olivat niin tuoreita, että niitä ei ollut syytä kuoria. Pyörittelin niitä grillipannussa muutaman minuutin ajan oliiviöljyn kera. Puristin sekaan sitruunan mehua ja pyöräytin mukaan suolaa ja mustapippuria myllyistään. Lautasella vielä parsojen päälle loraus oliiviöljyä ja sitruunaa sekä raastettua parmesaania.




Buen provecho!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti