sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Törkeen hyvää bataattikeittoa

Pääsiäisen jälkeen teki mieli keventää. Tulevan viikonlopun ruokien suunnittelun aloitin tapani mukaan tutkimalla kaappien sisältöjä. Olisiko siellä jotain, jota uhkaa hävikki, ja joka olisi syytä hyödyntää? Perusraaka-aineiden lisäksi sieltä löytyi bataatti ja grillimakkarapaketti. Jälkimmäinen ei ihan istunut kevennys-teemaan, joten se sai jäädä vielä odottamaan käyttöön pääsyä. Päiväyksetkin sen sallivat. Bataatti sen sijaan oli oikein hyvä löytö. Bataatista olen valmistanut monenlaista hyvää, mutta jostakin syystä keittoa en siitä ollut vielä koskaan itse tehnyt. Nyt olisi siis bataattisosekeiton aika.
 


 
Päättelin, että seuraavista aineksista voisi syntyä hyvä soppa:

oliiviöljy
sipuli
bataatti
2 porkkanaa (lisää väriä antamaan)
pala inkivääriä (mikä tuoksu ja aromi siitä tuleekaan!)
1 valkosipulinkynsi
1 kuivattu chili (tai ½ -1 tuore punainen chili)
5 dl vettä
1 kasvisliemifondi-annospakkaus
mustapippuria
1 prk kookoskermaa
(tarkista lopussa suola)
koristeeksi lehtipersiljaa ja kurpitsansiemeniä

 


Alkuvalmistelut:

Kuori ja paloittele bataatti ja porkkanat. Silppua sipuli. Paina valkosipulinkynttä veitsen terän lappeella niin, että se murskaantuu (näin siitä tulee parhaiten aromit esiin). Pilko se sitten veitsen terällä pienemmäksi. Raasta palanen inkivääriä. Silppua punainen chili, jos käytät tuoretta. Itse käytin Espanjasta tuomaani kuivattua chiliä. Se on salainen aseeni monessa keitoksessa. Se on myös aika stydiä. Käytin niitä 2 kpl, mutta voi olla jonkun makuun liian tulista siinä määrin. Suosittelenkin lähtemään yhdellä liikkeelle, ja lisäämään tarvittaessa toinen hetkeksi makua antamaan. Yritän aina muistaa poistaa nuo kuivatut chilit ennen ruokailua, tai tässä tapauksessa ennen soseutusta. Ne ovat siinä vaiheessa jo tehtävänsä tehneet, eli makunsa antaneet.
 


Sopan valmistus:
 
Kuumenna oliiviöljy (pinnoitetussa) kattilassa. Lisää sipulisilppu, ja kuullota hetki. Lisää bataatti- ja porkkanakuutiot ja muhittele hetki kevyesti pyöritellen. Lisää inkivääri, valkosipulisilppu ja chilit ja pyörittele hetki. Aah, tässä kohti tuoksu on jo uskomaton. Lisää vesi ja kasvisliemifondi. Keitä, kunnes bataatit ja porkkanat ovat pehmeitä. Soseuta keitos, itse käytin sauvasekoitinta. Lisää mustapippuria. Ajattelin ensin, että tässä vaiheessa olisi jo hyvä, mutta hetken mielijohteesta kaadoin mukaan myös purkillisen kookoskermaa. Se teki keitosta vielä täyteläisemmän. Kuumenna vielä kiehuvaksi, ja tarkista koostumus. Tarvittaessa voit lisätä vettä, mutta lirua ei saa keitosta tehdä. Itse lisäsin hieman vettä, ja sen jälkeen pyöräytin suolamyllystä pari kertaa makua täydentämään. Koristele keitto jollakin vihreällä. Minä silppusin pinnalle lehtipersiljaa. Purutuntumaksi lisäsin myös kurpitsansiemeniä, jotka paahdoin nopeasti kuivalla pannulla, kunnes siemenistä alkoi kuulua kiva pirskahteleva ja poksahteleva ääni.  

Näillä ohjeen määrillä soppaa riittää pääruoaksi santsaten 2:lle ja hyvinä kerta-annoksina 3:lle.  Alkuruoat siitä tulee 4:lle.
 

2 kommenttia:

  1. On kyllä varmasti herkullista tämä, on niin hyvät ainekset kasassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä oli herkullista :) Nuo mausteet taittoivat hyvin bataatin makeuden, mutta tosiaan chilin määrän kanssa kannattaa edetä varovasti maistellen ;)

      Poista